Kikkert

Vi har kikkerter til alle formål og behov. Kom gjerne innom for en kikkertprat. Det skal være lett å kjøpe kikkert hos oss. Ved å analyse ditt behov er vi sikre på at vi kan hjelpe deg å finne en kikkert som passer ditt bruk!

Båtkikkert

Båtkikkert

Denne typen kikkert leveres nesten alltid i 7×50, 7 ganger forstørrelse for at den skal være lett å holde stødig og ett 50 mm objektiv med porroprisme for å sikre god lysstyrke. 7×50 kikkerter gir en utgangspupill på 7,14 mm, noe som gjør den lett å stille inn. Den høye utgangspupillen gir også godt slingringsrom ved bruk.

Jakt/turkikkert

Disse kikkertene leveres nesten alltid med takkantprisme for å sikre lav vekt og liten størrelse. Jakt og turkikkerter kommer i størrelser fra 8×25 til 12×50. Jakt og turkikkerter er som regel et kompromiss mellom lysstyrke og størrelse/vekt.

Jakt/turkikkert
Nattkikkert

Nattkikkert

Med denne kikkerten kan du se i mørket ved hjelp av en restlysforsterker. Nattkikkerten forsterker det eksisterende lyset fra måne, skylag og atmosfære. Dette gjør at man i mørket, der man normalt ikke ser, detaljert og tydelig får frem det man ønsker å observere. Enkelte modeller levers med I/R (infrarød lyskilde) som er et usynlig lys for mennesker og dyr, men som fungerer som en lyskaster ved observasjon igjennom en nattkikkert. Nattkikkerter leveres nesten alltid med lav forstørrelese (typisk imellom 1-3 ggr) slik at de kan brukes som synshjelper.

Fuglekikkert / spottingscope

Dette er en type kikkert som blir brukt til fuglekikking og som terrassekikkert. Fordelen med et spottingscope er at de har variabel forstørrelse (zoom). Benevningen på et spottingscope er typisk 20-60×80, hvor 20-60 står for variasjonen i forstørrelsen og 80 betyr 80mm diameter på objektiv. Spottingscopene står alltid på stativ p.g.a den store forstørrelsen. Desto større diameteren på objektivet, desto mer lys får du, og desto mer forstørrelse kan kikkerten tåle. Kameraadapter kan fås til de fleste modellene.

Fuglekikkert/spottingscope
Kikkert

Valg av kikkert

Det skal være lett å kjøpe kikkert hos oss. Ved å analyse ditt behov er vi sikre på at vi kan hjelpe deg å finne en kikkert som passer ditt bruk!

Det finnes mange typer kikkerter. Det første man må tenke på, ved valg av kikkert, er hva den skal brukes til. Skal den brukes på tur/jakt eller i båt? Kun på dagtid eller skumring/kveld/natt?

Kikkertens lysstyrke er avhengig av 2 faktorer: objektivets diameter og kikkertens forstørrelse. Disse tallene står påført alle kikkerter. En vanlig merking er 7×50 eller 8×42, hvor det første tallet står for forstørrelsen og det andre for objektivets diameter. 8 ganger forstørrelse betyr ikke at et objekt ser 8 ganger større ut, men at et objekt som er 800 meter unna vil se ut som om det er 100 meter unna.

Kikkertens lyststyrke måles i utgangspupill. Utgangspupillen er den åpningen du kan se i kikkerten din når du holder den mot en lysskilde. Denne kan også regnes ut som objektivdiameter delt på forstørrelse. F.eks vil en 8×42 kikkert gi en utgangspupill på 42 delt på 8, noe som gir en utgangspupill på 5,25mm. Pupillen til et menneske vil variere i størrelse alt etter hvor mye lys den utsettes for. I dagslys har vi gjerne en pupillstørrelse på 3mm, mens på kveld/natt kan den bli hele 6mm. Ved bruk av en turkikkert (typisk 8×25) med utgangspupill på 3,125 vil denne dekke et lite område av pupillen når det er mørkt, mens den derimot vil fylle hele pupillen i sterkt dagslys. Man kan derfor si at denne kikkerten er mindre egnet til bruk på kveld/natt.

Nesten alle moderne kikkerter er nitrogenfyllt, slik at dogging ikke skal forekomme.

De fleste håndholdte kikkerter er laget med enten porroprisme eller takkantprisme. De hendige takkantprismene gir slankere og lettere kikkerter, noe som veier opp for lysstapet denne konstruksjonen gir (10-12%). Porroprismekikkertene er den typiske konstruksjonen for f.eks båtkikkerter. Disse kan ha en lystransmisjon på opp til 95-96% noe som kun gir 4-5 % lystap.

Porroprismekikkert

Porroprismekikkert

Takkantprismekikkert

Porroprismekikkert

De fleste kikkertprodusenter overflatebehandler linseelementene i kikkertene sine. Spesielt takkantprismekikkerter har stor lystransmisjonsforbedring grunnet overflatebehandling.

Mye brukte ord og betydningen av disse:

Coated:
et eller flere av linsene har antirefleksbehandling.

Fully coated:
alle “glass til luft”-overgangene i kikkerten er dekket med et lag antirefleksbehandling.

Multi-coated:
en eller flere av linsene har fler-lags antirefleksbehandling.

Fully multi-coated:
alle “glass til luft”-overgangene i kikkerten er dekket med fler-lags antirefleksbehandling.

Vi synes det er gøy med kikkert. Kom gjerne innom for å prøvekikke, eller bare for å slå av en drøs.

Kom innom for
en kikkertprat

Vi har kikkerter til alle formål og behov.
Kom gjerne innom for en kikkertprat.

Kikkerter