Type kikkerter

Her kommer litt informasjon om de forskjellige typene kikkerter.

Båtkikkert: Denne typen kikkert leveres nesten alltid i 7×50, 7 ganger forstørrelse for at den skal være lett å holde stødig og ett 50 mm objektiv med porroprisme for å sikre god lysstyrke. 7×50 kikkerter gir en utgangspupill på 7,14 mm, noe som gjør den lett å stille inn. Den høye utgangspupillen gir også godt slingringsrom ved bruk. Les mer om utgangspupill her.

Jakt/Tur kikkert: Disse kikkertene leveres nesten alltid med takkantprisme for å sikre lav vekt og liten størrelse. Jakt og turkikkerter kommer i størrelser fra 8×25 til 12×50.  Jakt og turkikkerter er som regel et kompromiss mellom lysstyrke og størrelse/vekt.

Nattkikkert: Med denne kikkerten kan du se i mørket ved hjelp av en restlysforsterker. Nattkikkerten forsterker det eksisterende lyset fra måne, skylag og atmosfære. Dette gjør at man i mørket, der man normalt ikke ser, detaljert og tydelig får frem det man ønsker å observere. Enkelte modeller levers med I/R (infrarød lyskilde) som er et usynlig lys for mennesker og dyr, men som fungerer som en lyskaster ved observasjon igjennom en nattkikkert. Nattkikkerter leveres nesten alltid med lav forstørrelese (typisk imellom 1-3 ggr) slik at de kan brukes som synshjelper.120AZS

Stjernekikkert/Teleskop : Vi har godt utvalg av stjernekikkerter, både for nybegynneren og den viderekomne. Kom gjerne innom for en stjernedrøs.

Fuglekikkert/spottingscope : Dette er en type kikkert som blir brukt til fuglekikking og som terrassekikkert. Fordelen med et spottingscope er at de har variabel forstørrelse (zoom). Benevningen på et spottingscope er typisk 20-60×80, hvor 20-60 står for variasjonen i forstørrelsen og 80 betyr 80mm diameter på objektiv. Spottingscopene står alltid på stativ p.g.a den store forstørrelsen. Desto større diameteren på objektivet, desto mer lys får du, og desto mer forstørrelse kan kikkerten tåle. Kameraadapter kan fås til de fleste modellene.